Igldi Ökörsütés
H - 5440 Kunszentmrton, Bethlen Gbor u. 1-3
Tel: +36-30/456-7344
Incorrect integer value: '' for column 'id' at row 1
Online Statisztika
Online vendgek: 1
Online tagok:
Nincs online tag jelen

Regisztrlt tagok: 12
Legjabb tag:
zsom

IP cmed: 18.208.132.74
Kperny felb:
Ltogatk ma: 0
Online ltogat: 1
Max. Onlinerekord: 29
Max. napi rekord: 412
Ltogatk tegnap: 0
Lt. a hnapban: 0
sszes ltogatk: 310843
Rendezvénytechnika
Rendezvénytechnika
Turisztika
Kunszentmárton környéki szállás és látnivaló keresõ
Iglódi Panzió
Iglódi Panzió
Megosztás:
A magyar konyha jellemzõi
A magyar konyha az elmúlt századok során folyamatosan teremtette meg a maga külön gasztronómiai világát. Az õsöktõl örökölt ételek mellett számos hatás érte konyhánkat. Például az olasz szakácsoktól megtanultuk a fokhagyma, a vöröshagyma, a száraztészták használatát, a Közép-Amerikából származó paprika, paradicsom, burgonya szerves részévé vált táplálkozásunknak, a más népek konyháin használt tejszín a magyar gasztronómiában fõleg tejfölként jelenik meg.

Meg kell említenünk néhány szakács és vendéglõ nevét, akik az elmúlt idõk alatt jelentõs szerepet vállaltak abban, hogy gasztronómiánk korszerûvé, ugyanakkor hagyományõrzõvé vált. Marchal Jószef III. Napóleon konyhamestere volt. Görög Rezsõ a francia konyhamûvésznek, Escoffiernek volt munkatársa. Jelentõs gasztronómia mûveket hagytak ránk még: Gundel János és leszármazottai, Wampetich Ferenc, Glück Frigyes, Standler Károly, Dobos C. József.
Jellegzetes magyar ételek és bográcsozás
A magyar konyha annak köszönheti nemzetközi elismertségét, hogy sosem volt kõbe vésve. Neves szakácsaink és lelkes háziasszonyaink keze között formálódik ma is, sikerrel és kreatív módon ötvözve, beolvasztva más nemzetek hagyományait.

Konyhánk különlegessége abban áll, hogy az alapoknál tér el az európai szakácsmûvészettõl. Egyedi, hogy sertészsírt használunk, és azt is sült, és nem préselt formában. A hagyma zsírban való megpirítása a kezdete sok-sok ételünknek, ehhez járul a finom pirospaprikával való megszórás - így keletkeznek sajátos receptjeink, a pörköltek, gulyások. Ezekbe és tokányainkba egy Európában ismeretlen tejterméket, a tejfölt keverjük.
De még a fõétel elõtt kiadós leveseket, tálalunk fel, melyeket páratlan változatosságban készítünk babból, káposztából, krumpliból, tésztából és zöldségekbõl, a zöldborsótól a karalábéig - ez is ismeretlen szokás határainkon kívül.
A gõzölgõ leves után édes tésztákkal lepjük meg a vendéget, gombóccal, csíkkal, barátfülével; gyümölccsel, lekvárral, mákkal, dióval megtöltve-megszórva - újabb meglepetés az idegenek számára. A magyarok a tésztás ételeket hagyományosan hústalan (böjtös) fogásként tálalják, szemben a nagy tészta evõ nemzetek szokásaival.
Ökörsütés
Az ökörsütés hagyománya egészen a késõ középkorig nyúlik vissza. A székelység adómentesség fejében személy szerinti hadbaszállásra volt kötelezve. Ezen adó helyett "készséges és önkéntes" ajándékot is adhattak a mindenkori uralkodónak. A székelyek "ökörsütés" (signatura boum, consignatio boum) címen a király koronázásakor, házasságakor és fiúgyermeke születésekor házanként egy ökörrel adóztak, az ököradó pedig az Árpád-kori lóadó helyébe lépett.
Rendezvénytechnika
Rendezvénytechnika
Mai nvnapos
Ma 2022. szeptember 30. Pntek,
Jeromos napja van.

A Nap kel 05:40-kor,
nyugszik 17:17-kor.

Holnap Malvin napja lesz.
Bejelentkezs
Felhasznlnv

Jelsz

Emlkezzen rm:


Mg nem regisztrltl?
Regisztrci

Elfelejtetted jelszavad?
j jelsz krse
Rendezvénytechnika
Rendezvénytechnika
Facebook Like!
Turisztika
Kunszentmárton környéki szállás és látnivaló keresõ
zenfal
zenet kldshez be kell jelentkezni

admin 
2010.10.29
Üdvözöljük oldalunkon! Shock
Statisztika
eXTReMe Tracker