Igldi Ökörsütés
H - 5440 Kunszentmrton, Bethlen Gbor u. 1-3
Tel: +36-30/456-7344
Online Statisztika
Online vendgek: 1
Online tagok:
Nincs online tag jelen

Regisztrlt tagok: 12
Legjabb tag:
zsom

IP cmed: 54.209.202.123
Kperny felb:
Ltogatk ma: 40
Online ltogat: 1
Max. Onlinerekord: 29
Max. napi rekord: 412
Ltogatk tegnap: 41
Lt. a hnapban: 944
sszes ltogatk: 175498
Rendezvénytechnika
Rendezvénytechnika
Turisztika
Kunszentmárton környéki szállás és látnivaló keresõ
Iglódi Panzió
Iglódi Panzió
Megosztás:
Ökörsütés
Az ökörsütés hagyománya egészen a késõ középkorig nyúlik vissza. A székelység adómentesség fejében személy szerinti hadbaszállásra volt kötelezve. Ezen adó helyett "készséges és önkéntes" ajándékot is adhattak a mindenkori uralkodónak. A székelyek "ökörsütés" (signatura boum, consignatio boum) címen a király koronázásakor, házasságakor és fiúgyermeke születésekor házanként egy ökörrel adóztak, az ököradó pedig az Árpád-kori lóadó helyébe lépett.

Mivel a ökörsütés hagyománya szabadban élõ eleinktõl származik, kezdetben csak a szabadtûzi változat létezett. Akkoriban az ökörcsorda a vándorló vagy épp kalandozó harcosok kíséretéhez tartozott. Ez volt a fõ eledelük, mert nem kellett rá külön gondot fordítani, elment a lábán. Ezt követte a házakban rakott nyílt tûzhely, majd a kandallós alkalmatosságok elterjedése.

De a szabadtéri nyársonsütések leglátványosabb, legnagyszabásúbb formája mindmáig az ökörsütés maradt.

A nagy tapasztalatú mesterek saját gyûjtéseik, hagyományos receptjeik alapján dolgoznak. Nincs két azonos módon elkészített pác, ízhatás.Tradicionális szakértelmük sok évtizedes gyakorlaton alapul.

Az ökörsütés módja
Az ideális állat se nem kövér, se nem sovány, húsa nem túl faggyús. A lakoma napja elõtt közel egy héttel levágásra kerül. A sütésig hûtõkamrában hatalmas pácolókádban érlelik, miután pácsóval bedörzsölték illetve páclével beinjekciózták az állat minden részét. Itt naponta forgatják. A sütés napjának hajnalán füstölt szalonnacsíkokkal és fokhagymagerezdekkel sûrûn tûzdelik. Az akácfa-máglya elszenesedett, füstmentes parazsán 10-14 órán keresztül sütik, miközben a mesterek gondos figyelemmel forgatják, locsolják ki-ki a saját titka szerint: sörrel, borral, olajokkal, páclevekkel. De ismert "kímélõ" változat is: gyümölcslével, nektárral beinjekciózva, szalonna helyett zöldségekkel tûzdelve.

Az ízorgia határtalan. Látványban, illatban mind különleges élmény.

Újra átélhetjük elõdeink vadromantikáját, válassza az ökörsütést
Hozzszlsok
Mg nem kldtek hozzszlst
Hozzszls kldse
Hozzszls kldshez be kell jelentkezni.
rtkels
Csak regisztrlt tagok rtkelhetnek

Jelentkezz be vagy regisztrlj

Mg nem rtkeltk
Rendezvénytechnika
Rendezvénytechnika
Mai nvnapos
Ma 2019. janur 17. Cstrtk,
Antal, Antnia napja van.

A Nap kel 07:21-kor,
nyugszik 16:15-kor.

Holnap Piroska napja lesz.
Bejelentkezs
Felhasznlnv

Jelsz

Emlkezzen rm:


Mg nem regisztrltl?
Regisztrci

Elfelejtetted jelszavad?
j jelsz krse
Rendezvénytechnika
Rendezvénytechnika
Facebook Like!
Turisztika
Kunszentmárton környéki szállás és látnivaló keresõ
zenfal
zenet kldshez be kell jelentkezni

admin 
2010.10.29
Üdvözöljük oldalunkon! Shock
Statisztika




eXTReMe Tracker