Ökörsütés
rta: admin - Dtum: 2010. oktber. 29. 18:04:11
Az ökörsütés hagyománya egészen a késõ középkorig nyúlik vissza. A székelység adómentesség fejében személy szerinti hadbaszállásra volt kötelezve. Ezen adó helyett "készséges és önkéntes" ajándékot is adhattak a mindenkori uralkodónak. A székelyek "ökörsütés" (signatura boum, consignatio boum) címen a király koronázásakor, házasságakor és fiúgyermeke születésekor házanként egy ökörrel adóztak, az ököradó pedig az Árpád-kori lóadó helyébe lépett.
Teljes hr
Az ökörsütés hagyománya egészen a késõ középkorig nyúlik vissza. A székelység adómentesség fejében személy szerinti hadbaszállásra volt kötelezve. Ezen adó helyett "készséges és önkéntes" ajándékot is adhattak a mindenkori uralkodónak. A székelyek "ökörsütés" (signatura boum, consignatio boum) címen a király koronázásakor, házasságakor és fiúgyermeke születésekor házanként egy ökörrel adóztak, az ököradó pedig az Árpád-kori lóadó helyébe lépett.

Mivel a ökörsütés hagyománya szabadban élõ eleinktõl származik, kezdetben csak a szabadtûzi változat létezett. Akkoriban az ökörcsorda a vándorló vagy épp kalandozó harcosok kíséretéhez tartozott. Ez volt a fõ eledelük, mert nem kellett rá külön gondot fordítani, elment a lábán. Ezt követte a házakban rakott nyílt tûzhely, majd a kandallós alkalmatosságok elterjedése.

De a szabadtéri nyársonsütések leglátványosabb, legnagyszabásúbb formája mindmáig az ökörsütés maradt.

A nagy tapasztalatú mesterek saját gyûjtéseik, hagyományos receptjeik alapján dolgoznak. Nincs két azonos módon elkészített pác, ízhatás.Tradicionális szakértelmük sok évtizedes gyakorlaton alapul.

Az ökörsütés módja
Az ideális állat se nem kövér, se nem sovány, húsa nem túl faggyús. A lakoma napja elõtt közel egy héttel levágásra kerül. A sütésig hûtõkamrában hatalmas pácolókádban érlelik, miután pácsóval bedörzsölték illetve páclével beinjekciózták az állat minden részét. Itt naponta forgatják. A sütés napjának hajnalán füstölt szalonnacsíkokkal és fokhagymagerezdekkel sûrûn tûzdelik. Az akácfa-máglya elszenesedett, füstmentes parazsán 10-14 órán keresztül sütik, miközben a mesterek gondos figyelemmel forgatják, locsolják ki-ki a saját titka szerint: sörrel, borral, olajokkal, páclevekkel. De ismert "kímélõ" változat is: gyümölcslével, nektárral beinjekciózva, szalonna helyett zöldségekkel tûzdelve.

Az ízorgia határtalan. Látványban, illatban mind különleges élmény.

Újra átélhetjük elõdeink vadromantikáját, válassza az ökörsütést